2012. január 30., hétfő

Jön a hideg (?)

Ha minden igaz, hétvégére megérkezik a hideg. Már csak ez hiányzott! Egészen elkényelmesedtem ebben a langyos télben, most aztán vehetem elő a télikabátom, pedig a tavaszi-őszit jobban szeretem. Legalább legyen egy kis hó is és maradjon meg pár napig, hogy a gyerekek tudjanak szánkózni, hóembert gyártani és az sem utolsó szempont, hogy eltűnne ez a lehangoló, borzasztó szürkeség.
Lelkileg már felkészültem, fizikailag meg..., csak ne kelljen mennem sehova. Lakásból, ablakon keresztül kukucskálni a hóesést, az nem is rossz dolog.
Aztán lehet, hogy az egész csak kacsa és az idén elmarad a tél. Ezeknél az újkori időknél és a meteorológusoknál sose lehessen tudni, ugyebár.

2012. január 25., szerda

Tojáskrém

Talán fura, hogy a 2012-es év első bejegyzése egy recept, de eddig nem éreztem, hogy nahát! - olyasmi történt velem, amit szeretnék megosztani másokkal is a blogomban. Van ez így...
Akkor most miért? Nem tudom.
Régen többször is csináltam ilyen tojáskrémet, aztán a betegségem miatt leálltam vele, mert a tojás ugye, nem tesz jót az ereknek. Azóta olvastam már sokféle szakvéleményt, hogy mégis egészséges, meg hogy módjával... Ezzel a módjával egyet is értek, általában a dolgok csak módjával egészségesek és jók és hasznosak, meg minden... Hát én most úgy döntöttem, itt az idő és megengedek magamnak egy-két-három adag tojáskrémes szendvicset, no nem egyszerre és természetesen csak módjával! :) Íme a recept:

TOJÁSKRÉM, AHOGY ÉN SZERETEM (leányzómtól tanultam)

Hozzávalók:

5 db keményre főzött tojás
1 púpozott teáskanálnyi mustár (nem dijoni!)
1 késhegynyi curry por
frissen őrölt fekete bors (ízlés szerint)
só, kb. ½ mokkás kanálnyi
1 kisebb fej lila hagyma, nagyon apró kockákra vágva
kb. 2,5 dkg vaj

Elkészítése:

A tojásokat meghámozzuk, különválasztjuk a fehérjét a sárgájától. A tojássárgákat a mustárral, a fűszerekkel és a vajjal krémesre keverjük. A fehérjéket egészen apró kockákra vágjuk, majd hozzáadjuk a krémhez és alaposan elkeverjük. Megkóstoljuk, ha kell, teszünk bele még a fűszerekből. Inkább kicsit sós legyen, mert másnapra a tojásfehérje sok sót magába szív. Kenyérre kenve fogyasztjuk.